Weer volwaardig aan het werk

Hordijk Werkherstel coacht mensen die zijn vastgelopen in hun werk, of door gezondheidsproblemen hun werk niet meer kunnen doen, met hun herstel door het benutten van hun sterke kanten en het ontwikkelen van een nieuw perspectief, met inclusieve re-integratie waarbij ze de ruimte krijgen om gebruik te maken van hun herstelvermogen om weer volwaardig aan de slag te gaan.

Ruimte voor volwaardig herstel

Wanneer je vastgelopen bent in je werk, of je kunt het niet meer uitvoeren door problemen met je gezondheid kun je niet zomaar verder met je werk, nadat je er een langere periode uit geweest bent. Na het herstel van je gezondheid is het herstel van je werkvermogen aan de orde. Dat herstel is, net zoals dat bij je gezondheid het geval kan zijn, niet zomaar weer verder met het werk zoals je er voor de uitval mee bezig was. Er kan veel veranderd zijn, waarbij je vaak nog niet weet wat dat voor gevolgen heeft voor je mogelijkheden in het werk, je weet niet wat je wel of niet aan kan en hoe je dat weer kan opbouwen. Belangrijk bij dat herstel is dat je weer het vertrouwen in jezelf kunt terugkrijgen. Net zoals bij je gezondheid kan er veel nodig zijn om dat weer voor elkaar te krijgen. Dan is het zaak om de inspiratie die je had voor je werk opnieuw te ontdekken en te gaan benutten.  Het vermogen om zelf je leven en toekomst weer in eigen hand te nemen en een nieuw perspectief te ontdekken waarmee je verder kunt en wat je weer energie geeft, zodat je werk bijdraagt aan die nieuwe toekomst.

Weer werk gaan doen waarin je je sterke kanten kunt gebruiken, geeft weer nieuwe energie, in plaats dat je voortdurend op je grenzen moet blijven letten, omdat je anders overbelast kan raken. Het werk wat je doet kan weer zorgen voor een verbetering van je veerkracht en je vitaliteit. Om uit te zoeken welk werk dat voor jou is, heb je ruimte voor herstel nodig, om uit te zoeken wat je met je leven en je werk wilt bereiken en de inspiratie op te doen om dat aan te gaan pakken, zodat je weer volwaardig mee kunt gaan doen. 

Je hebt zelf de verantwoordelijkheid bij de meest uiteenlopende zaken in je leven en loopbaan en voor de meeste van deze zaken kunnen we het ons ook niet anders voorstellen. Advies vragen bij meer complexe vraagstukken is ook logisch, maar de verantwoordelijkheid uit handen geven? Zelf kun je weer verbinding maken met je eigen inspiratie en kwaliteiten.

Nieuw perspectief

Bij werkherstel na vastlopen of uitval door ziekte, is het benutten van de eigen creativiteit essentieel en daarvoor heb je nieuwe inspiratie nodig. Dergelijke ingrijpende gebeurtenissen in je leven vragen om een nieuw perspectief, dat past bij je eigen visie op hoe het verder moet in je leven en met je werk. Dat nieuwe perspectief ontdek je door contact te maken met je eigen herstelkracht, je intuïtie en je creatieve vermogens, een nieuw perspectief dat bijdraagt aan je eigen waarde en je vitaliteit. Door je ziekte heeft het zelfvertrouwen vaak een aardige deuk gekregen. Het begint met de eigen intentie om  echt naar jezelf te willen luisteren en daarvoor in staat bent om alle goed bedoelde adviezen en oplossingen van anderen en jezelf even opzij te zetten. Zelfreflectie maakt niet alleen je patronen zichtbaar, maar ook de onderliggende kwaliteiten en de inspiratie om daar wat mee te gaan doen. Pas als je daar weer contact mee hebt, kun je ook echt jezelf weer gaan vertrouwen en benutten.

Door je te richten op je sterke kanten:

  • Neem je zelf het heft in handen, na vastgelopen te zijn in je werk of uitgevallen door ziekte of een ongeluk;
  • Ga je zelf onderzoeken wat de mogelijkheden zijn;
  • Ontdek je opnieuw waar je door geïnspireerd raakt;
  • Bepaal je zelf welke adviezen of hulp je nodig hebt;
  • Ontwikkel je zelf richting en doel van de werkhervatting, waardoor je zelf kunt bijsturen als dat nodig is;
  • Maak je zelf de keuzes die je toekomst bepalen;
  • Krijg je meer zelfvertrouwen, wat de vitaliteit versterkt en het herstel verbetert;

Inclusieve re-integratie

Wanneer je langdurig uitgevallen bent in je werk door ziekte of een ongeval wordt er vaak re-integratie ingezet om de terugkeer in het werk te bevorderen of vorm te geven. Bij die re-integratie gaat het dan om opbouw van werkzaamheden die je aankunt, nadruk ligt op de belastbaarheid en inzetbaarheid, wat vaak neerkomt op beperkte inzetbaarheid door verminderde belastbaarheid. Hierbij ligt de nadruk vooral op alles wat er (nog) niet gaat en waar rekening mee gehouden moet worden met als doel dat weer op te bouwen tot je oorspronkelijke niveau, met dezelfde functie en werkzaamheden van voor je uitval, zonder dat er veel rekening wordt gehouden met alle veranderingen die je hebt doorgemaakt. Deze benadering kan er toe leiden dat je je afgeschreven gaat voelen en niet meer voor vol wordt aangezien. Als het doel van de inzetbaarheid in je eigen werk niet gehaald wordt gaat re-integratie 2e spoor van start: werkhervatting in werk bij een andere werkgever, waardoor de onzekerheid alleen maar toeneemt.

Inclusieve re-integratie gaat uit van diversiteit en is gericht op volwaardig herstel van je werkvermogen, door gebruik te maken van je sterke punten, waardoor je weer voor vol wordt aangezien en er niet alleen naar je beperkingen wordt gekeken. Daarvoor is het belangrijk dat je contact houdt met je werkgever en collega’s en ze betrokken blijven bij jouw herstel, ook als je nog thuis zit en er ruimte komt voor het ontdekken van je herstel vermogen en waar je dat mee kunt stimuleren.